Skrivna självporträtt finns det gott om på Internet, så jag bestämde mig för att skriva några rader om vad jag tycker och tänker om det här med fotografi istället för att skriva om mig själv i mindre blygsamma ordalag, nödtorftigt kamouflerat genom att tala om mig själv i tredje person. Att fotografera är något viktigt för mig och något som intresserar mig mycket. Därför väljer jag att lägga tyngdpunkten där, för när det kommer till kritan är ju det här en hemsida för en fotograf.

Fotograferat har jag gjort i många år och tro det eller ej, men jag tycker fortfarande att det är lika kul. Sedan några år tillbaka har jag ägnat mig åt att fotografera såväl fotomodeller som porträtt. Även om jag gärna tar kameran med när jag går utanför dörren för att se vad jag kan hitta för spännande, är porträtt och modellbilder något som intresserar mig.

Ett porträtt behöver inte vara ett klassiskt porträtt, utan en bild som säger något om vem du är och hur du är. På sistone har jag även börjat göra en och annan mer konstnärlig bild och jag tycker det är spännande och intressant. Därför vill jag gärna puffa lite för något jag kallar ”Det personliga porträttet”, även om jag naturligtvis gärna gör vanliga porträttbilder.

Rent språkligt sett kanske inte beskrivningen är helt korrekt, men den berättar onekligen vad det handlar om. Vi diskuterar igenom bilderna innan de tas och hur vi ska göra dem. Är du hårdrockare, är väl bilder med mycket ljus och vit bakgrund inte den mest rättvisande kombinationen?

Gillar du friluftsliv är det förmodligen bättre att fotografera dig utomhus i snygga men bekväma kläder än uppklädd och med krypande känsla av att vara utklädd i en studo. Det handlar, kort sagt, att försöka komma fram till en bildidé som du känner igen dig i och kan visa för andra utan att behöva humma och muttra om resultatet.

Slutsatsen man kan dra av detta är för att få en bra, personlig bild fordras ett visst mått av förberedelse för såväl fotograf som modell innan fotograferingen.

Jag kan nog anklagas för att tala i egen sak, men jag tycker att vi ska ta upp bruket att gå till fotografen med jämna mellanrum, precis som man gjorde för inte så länge sedan. Inte för att jag ska tjäna pengar, utan för att ha bra bilder på oss själva – bilder som ”håller” några år och som inte ser ut som brusiga selfies tagna med mobiltelefonen (därmed inget ont om sådana bilder).

Därför tycker jag att du ska kontakta mig med en förfrågan och det är inte så svårt, för det finns ett kontaktformulär som är lätt att fylla i – om du inte vill ringa förstås – och så diskuterar vi vidare och bestämmer när, var och hur.

Naturligtvis har jag gått några kurser genom åren och det blir fortfarande en kurs emellanåt. Det fascinerande med fotografi är just att man aldrig någonsin blir fullärd, bara bättre och bättre.